De AEX-index in Amsterdam noteerde een klein uur voor het slot 0,7 procent lager op 344,31 punten. De MidKap-index zakte 0,5 procent tot 534,98 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tussen 0,1 en 0,4 procent. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex ruim een uur na opening 0,8 procent lager.
,,Het is even schrikken. Dat hoop dat de fiscal cliff nog voor de kerst zou worden opgelost is vervlogen door de intrekking van het plan van de Republikeinse leider Boehner. Het lijkt erop dat zijn partijgenoten helemaal geen belastingverhoging willen”, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.
Boehner
John Boehner, de leider van de Republikeinen, trok donderdag zijn plan terug om gezinnen met een inkomen van boven de 1 miljoen dollar meer belasting te laten betalen. Reden daarvoor was het ontbreken van voldoende steun van zijn eigen partij. De kans dat de Democraten en de Republikeinen nog voor het einde van het jaar een akkoord zullen bereiken is daardoor afgenomen.
In de AEX stond maritiem dienstverlener SBM Offshore onderaan met een min van bijna 4 procent. Het aandeel won donderdag nog 18,6 procent na de afschrijving van het Noorse probleemproject Yme. ArcelorMittal zakte 2,6 procent. Het staalconcern schrijft 4,3 miljard dollar af op zijn Europese activiteiten door het zwakke economische klimaat. Ook verlaagde kredietbureau Fitch de kredietwaardering van het bedrijf naar de rommelstatus.
Boskalis
Boskalis zakte 0,2 procent. De baggeraar verhoogde opnieuw zijn bod op en maritiem dienstverlener Dockwise. Volgens analisten van SNS Securities zal Dockwise het nieuwe bod van 18,50 euro per aandeel wel aanbevelen bij zijn aandeelhouders. Dockwise klom 2,7 procent tot 18,45 euro.
Ballast Nedam steeg 4,5 procent. Beleggers waren tevreden dat het bouwbedrijf een schikking heeft getroffen met het Openbaar Ministerie (OM) in verband met een omkopingszaak.
De euro was 1,3180 dollar waard, tegen 1,3223 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,8 procent tot 88,50 dollar per vat. Brentolie werd 1 procent goedkoper.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl